IFPA 2021
Η τρίτη διοργάνωση, η οποία πραγματοποιηθήκε 8-11 Σεπτεμβρίου 2021, επικεντρώθηκε στη θεματική “το έμφυλο σώμα στην performance / το πολιτικό μέσα από την performativity του φύλου”, αφορμώμενη από την ιδέα της Judith Butler αλλά και τα σημαινομένα του σύγχρονου καιρού. Βάση αυτής της θεματικής κλήθηκαν οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί να πλαισιώσουν τις παρουσιάσεις τους. Ένα απόσπασμα από την πρόσκληση συμμετοχής που έχει συντάξει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης κ. Μήτρου Ιωάννης είναι το εξής:
“Το εμφυλο σώμα είναι ένα σώμα που αφορά στην επιλογη της σεξουαλικης ταυτότητας του κάθε ανθρώπου. Είναι μια ενεργή δυνατότητα η οποία στην κυρίαρχη πατριαρχική λογική βάλλεται με διάφορους βίο-λογισμούς νέο θετικιστικού τύπου. Όμως στη μετά-φεμινιστική εποχή και στην queer και post-queer κατάσταση η δυναμική της επιλογής του φύλου αποτελεί μια διάσταση του πολιτικού. Ενός πολιτικού που μέσα από τη performativity του φύλου (Butler) αποτελεί ένα δομικό ζήτημα ενάντια στη νέα βιοπολιτική ελέγχου και πειθαρχίας του σώματος.”
Συγκεκριμένα, συμμετείχαν με ζωντανή performance οι ακόλουθοι καλλιτέχνες: Μαίρη Ζυγούρη, Φίλιππος Βασιλείου, Μαρία Χαρέλα, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Σεμπάστιαν Τσιφής, Χάρης Μεσσηνιώτης, Yanina Orellana (Μεξικό), Γιάννης Μήτρου, Γιώργος Συμεωνίδης, Μάρω Γαλάνη με σπουδαστές του Πανεπιστημίου Πατρών, Χάρης Κοντοσφύρης με σπουδαστές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κυριάκος Αποστολίδης και Φανή Αράπη. Στο forum του IFPA υπήρχε μεγάλος πλουραλισμός πάνω στη φετινή θεματική με καλεσμένους ομιλητές, καλλιτέχνες, θεωρητικούς και ακαδημαϊκούς. Στο διήμερο forum συμμετείχαν οι ακόλουθοι: Ελευθερία Πανούση, Ελένη Γκίνη, Βίκυ Κωνσταντινίδου, Μάρω Γαλάνη, Πέννυ Μπούσκα, Σωτήρης Μπαχτσετζής, Meryl Murman (ΗΠΑ), Κωστής Σταφυλάκης, Γιάννης Μήτρου, Βενετία Κουτσού και Νίκος Μυκωνιάτης. Το τρίτο αλλά εξίσου σημαντικό μέρος του IFPA, αυτό του εκπαιδευτικού προγράμματος των φοιτητών, γνώρισε επίσης μεγάλη επιτυχία. 25 φοιτητές από τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας) φιλοξενήθηκαν για το τριήμερο και πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια του IFPA εργαστήρια πραγματοποιήσαν οι εξής: Μάρω Γαλάνη (Παν. Πατρών), Χάρης Κοντοσφύρης (Παν. Δυτ. Μακεδονίας), Meryl Murman (ΗΠΑ) και Yanina Orellana (Μεξικό) και Γιάννης Μήτρου και Μάρω Θεοδοσίου (ΑΠΘ). Παράλληλα, και για πρώτη φόρα στο IFPA πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα / έκθεση σε καλεσμένο καλλιτέχνη. Σε αυτή τη διοργάνωση προσκλήθηκε ο δημιουργός Γιώργος Δρίβας και παρουσίασε την έκθεση του υπό τον τίτλο “Άυλη Ύλη / Immaterial Matter”. Για τις τρεις ημέρες του IFPA video προβολές των έργων του Δρίβα προβάλλονταν σε διάφορα σημεία στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Παράλληλα το Viewing room φιλόξένησε 31 έργα performance και video art δημιουργών από 16 χώρες, όπως για παράδειγμα από Ισραήλ, Τενερίφη, Σερβία, Βουλγαρία, Κίνα, Βραζιλία, Γαλλία αλλά και Καναδά, Αργεντινή, Παλαιστίνη, Πουέρτο Ρίκο και πολλές άλλες.