Η τοπολογία του ανέφικτου μέσα 

από τις ουτοπίες στο 6ο International 

Forum of Rerformance Art

Παρουσίαση live performances από τους Gillian Dyson, Jack Catling, Γιάννη Σταµενίτη, Φίλιππο Βασιλείου και Αγάπη Ζάρδα 

Με εκλεκτούς συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε το 6ο International Forum of Performance Art στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου στη Δράμα. Ακαδημαϊκοί, performer και φοιτητές συμμετείχαν στις εργασίες διεξαγωγής του forum αναλύοντας την φετινή θεματική που αφορούσε στις “Ουτοπίες: Η τοπολογία του ανέφικτου”. Το forum πραγματοποιήθηκε στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, στο Lab40 του Επιμελητηρίου Δράμας, και στον χώρο πολιτισμού «Ελευθερία».

Όλη η διάρθρωση του προγράμματος στηρίζεται στην ομαλή εισαγωγή του κοινού στην performance art, από τις ομιλίες μέχρι και την παρακολούθηση των performances. Για τον λόγο αυτό, το ημερήσιο πρόγραμμα ξεκινούσε με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των φοιτητών, το οποίο ήταν ανοιχτό και στο ευρύ κοινό, με θεωρητικούς και ακαδημαϊκούς να παραδίδουν εργαστήρια (workshops), ενώ ακολουθούσαν το forum και οι ζωντανές performances. 

Κατά τη διάρκεια του 6ου IFPA παρουσίασαν live performances οι Φίλιππος Βασιλείου και η Αγάπη Ζάρδα, η καλλιτέχνις και ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο του Leeds Gillian Dyson, ο καλλιτέχνης και συγγραφέας στο Λονδίνο Jack Catling και ο performer Γιάννης Σταμενίτης.

Παράλληλα, με το ζωντανό κομμάτι, το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει 45 έργα από digital performances και video art δημιουργών. Έργα τα οποία επιλέχθηκαν μέσα από ανοιχτή πρόσκληση (open call) τα οποία προβάλλονταν στην επίσημη ιστοσελίδα www.ifpa.gr καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Στο τριήμερο forum συμμετείχαν εξαίρετοι ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες οι οποίοι παρουσίασαν ομιλίες, εκπαιδευτικά εργαστήρια και performance, και είναι οι ακόλουθοι με τη σειρά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα: Μάρω Γαλάνη – χορογράφος, ερευνήτρια Performance/Performance Writing, Μάρω Θεοδοσίου – performer, Γιάννης Μήτρου – Καλλιτεχνικός Διευθυντής IFPA, Αραμπατζής Γιώργος – Καθηγητής Τμ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Φαίη Τζανετουλάκου – Ιστορικός Τέχνης, Μαρία Κενανίδου – Ιστορικός Τέχνης, Χάρης Παπαχαραλάμπους – Αν. Καθηγητής Ποινικού ∆ικαίου και Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τρίκας ∆ημήτρης – ∆ημοσιογράφος, Σωτήρης Μπαχτσετζής, Πρόεδρος Τμ. Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ελένη Γκίνη – Δρ. Φιλοσοφίας, Βασίλης Ψαρράς -Επίκουρος Καθηγητής ΤΠΨΤ,   Γιάννης Παππάς – εικαστικός καλλιτέχνης, Φίλιππος Τσιτσόπουλος – performer, Ελίζα Σορόγκα – performer, Μαρία Χαρέλα – performer, Κωστής Σταφυλάκης – επίκουρος καθηγητής Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Kris Salata – καθηγητής και πρόεδρος της Σχολής Θεάτρου στο Florida State University, και ο Αντώνης ∆ιαμαντής – ηθοποιός, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Θεατρικής Ανθρωπολογίας.

Επιπλέον, σε συνεργασία με το Κέντρο Θεατρικής Ανθρωπολογίας συμμετείχαν στις εργασίες του forum οι Mario Biagini, Kris Salata, και Αντώνης Διαμαντής.

Ακόμη, στο πλαίσιο διεξαγωγής του 6ου IFPA έγινε παρουσίαση ειδικού αφιερώματος “becoming poetics” με έργα φοιτητών του τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Viewing Room, με τους ακόλουθους συμμετέχοντες φοιτητές και φοιτήτριες: Βενέτης Ιωάννης, Μαρτινίκα Θεοδώρα, Μαρτινίκα Ιωάννα, Ντόνα-Λάϊου Ιωάννα, Πετράκο Παναγιώτη, Σακελλάρη Χριστίνα-Ιωάννα, Σεραφειμίδου Ξένια, Συρινίδου Άννα, Τσιτίνη Μαρία, Φρεγγίδου Άννα, με την επιμέλεια του Επίκουρου Καθηγητή ΤΠΨΤ, κ. Βασίλη Ψαρρά.

Η Διεθνής Συνάντηση Performance Art διοργανώνεται από την Emphasis -Κέντρο Συγχρονης Τέχνης & Πολιτισμού και την Almakalma – Research Laboratory of Performing Arts, με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την υποστήριξη  του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.